AMSTERDAM - KPN-dochter Digitenne begint in de Randstad met het gratis digitaal uitzenden van landelijke en regionale publieke radio- en televisiekanalen. Dit heeft KPN woensdag laten weten. Voor de ontvangst is een digitale ontvanger nodig, maar geen smart card of abonnement.

In de nacht van 10 op 11 december 2006 vindt de omschakeling van analoge naar digitale etheruitzendingen plaats. Dan zijn publieke tv-zenders niet langer analoog te ontvangen, maar komen de digitale kanalen in het hele land gratis beschikbaar.

Nederland is het eerste land in Europa dat volledig overschakelt op digitale ethertelevisie. Met de omschakeling wordt elf miljoen euro per jaar bespaard op de kosten van analoge etheruitzendingen.

Ongeveer 74 duizend Nederlandse huishoudens kijken thuis uitsluitend televisie via de analoge ether, zo liet het ministerie van Economische Zaken eerder weten. Er zijn ook mensen die analoge ethertelevisie kijken in hun vakantiehuisje of op hun tweede toestel. In totaal gaat het om ongeveer 220 duizend huishoudens.