AMSTERDAM - Google ontkent dat het een half miljard dollar heeft gereserveerd voor schadeclaims wegens auteursrechtenschendingen door zijn recente aankoop YouTube. Dat gerucht stak vorige week op internet de kop op, toen een anonieme 'insider' het verhaal op een weblog postte.

De videosite werd in oktober door Google gekocht voor 1,65 miljard dollar. Direct na de overname ontstonden speculaties dat mediabedrijven YouTube zouden bestoken met schadeclaims, omdat op de site veel auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gepost. In tegenstelling tot YouTube zelf zou Google wel genoeg geld hebben om dergelijke claims te kunnen betalen.

Google-topman Eric Schmidt ontkende dinsdag dat de zoekmachinegigant geld heeft gereserveerd voor eventuele juridische procedures. Google overlegt sinds de overname met verschillende mediabedrijven over licenties voor de video's op de site. Eind oktober verwijderde Google beeldmateriaal van het populaire kanaal Comedy Central van de site, waaronder afleveringen van de tekenfilmserie South Park.