AMSTERDAM - De videosite YouTube is door het prestigieuze Time Magazine uitgeroepen tot 'Beste uitvinding van het jaar 2006'. Volgens het Amerikaanse tijdschrift is de website verantwoordelijk voor meerdere revoluties op het wereldwijde web.

"In de laatste 12 maanden zijn duizenden gewone mensen plotseling beroemd geworden. Hollywood-sterren zijn in verlegenheid gebracht. Grote sommen geld zijn van handen gewisseld. De regels zijn veranderd, en slechts één website is daar verantwoordelijk voor: YouTube", zo schrijft Time in een artikel.

YouTube is in korte tijd razend populair geworden. De website begon anderhalf jaar geleden als nieuw concept voor het kijken naar videomateriaal via internet. Inmiddels hebben miljoenen mensen wereldwijd de weg naar de videosite gevonden. Time Magazine meent dat YouTube een revolutie heeft veroorzaakt in internetland.

Amateurvideo's

Time roemt de manier waarop gebruikers zelf content kunnen aandragen. Bezoekers van de website kunnen zelf hun amateurvideo's uploaden, zodat de rest van de wereld deze kan bekijken. Volgens het magazine wil de kijker zelf kunnen bepalen waar en wanneer hij naar iets kijkt. YouTube speelt daar goed op in.

Enkele andere uitvindingen die de lijst haalden waren de nieuwe Wii-controler van Nintendo, een robot die gewonden opspoort, een paraplu die niet nat wordt en een t-shirt dat je omhelst.

Google

YouTube telde in september 27,6 miljoen unieke bezoekers, zo blijkt uit cijfers van Nielsen NetRatings. Onlangs werd de videosite voor 1,65 miljard dollar overgenomen door Google.

Time Magazine komt binnenkort met meer verkiezingen in de serie 'Het beste van 2006'. Bezoekers van de website Time.com kunnen momenteel stemmen op de beste gadgets van dit jaar.