AMSTERDAM - Softwarefabrikant Adobe en het Firefoxproject gaan samenwerken. Adobe doneert een deel van de broncode van zijn populaire product Flash aan de makers van de browser.

Het gaat daarbij om de technologie die er voor zorgt dat Flashprogramma's instructies in de scripttaal ActionScript kunnen uitvoeren. Die scripttaal lijkt sterk op het op internet veelgebruikte javascript: beide zijn afgeleid van de standaard ECMA-script.

Volgens veel ontwikkelaars is de manier waarop Flash scripts verwerkt, veel beter dan die van Firefox. Nu Adobe de onderliggende code beschikbaar heeft gesteld, kunnen de ontwikkelaars van Firefox en Flash samen werken aan een nieuwe, verbeterde implementatie van ECMA-scripttalen, zowel in de browser als in Flash. Ze verwachten dat daardoor in de toekomst snellere en geavanceerdere interactieve websites mogelijk worden.

Geen open source

Het nieuws betekent niet dat Adobe's Flashplayer open source wordt. Adobe wordt door voorvechters van dergelijke software, waarbij de broncode openbaar is, al jaren opgeroepen het product vrij te geven, maar heeft dat altijd geweigerd.