UTRECHT - In het gemiddelde computerhandboek staat niet wat iemand wil weten. Dat concludeert H. Gaasbeek -net voor de feestdagen- in haar proefschrift waarop ze vrijdag aan de Universiteit Utrecht promoveert.

Gaasbeek stelt vast dat er de laatste tien jaar veel is verbeterd, maar dat handleidingen bij computerprogramma's nog steeds een slechte naam hebben.

Handleidingen moeten uitgaan van de doelen van de gebruikers en daarbij oefeningen bieden in plaats van instructies. Die zouden gebruikers meer inzicht moeten geven in het doel en het effect van bepaalde handelingen.

Wat gebrukers willen weten, is moeilijk te vinden. Dat komt omdat veel handleidingen zijn geschreven door techneuten die weinig van doceren weten. "Tijdsdruk speelt vaak een rol", meldt Gaasbeek. "Daarnaast is het schrijven van een goede handleiding gewoon moeilijk."

Zij meent dat oefeningen meer effect hebben dan standaardinstucties. Volgens Gaasbeek moet de handleiding de gebruikers aanmoedigen het zelf te proberen. Met haar proefschrift wil zij bijdragen aan een beter inzicht in het leerproces van programmagebruikers.