AMSTERDAM - Borat-fans hebben onlangs de Wikipedia-pagina van de Centraal-Aziatische republiek Kazachstan beklad. De fans benoemden Borat tot president van Kazachstan. Daarnaast pasten de Borat-adepten de tekst van het Kazachstaanse volkslied aan.

Het lied werd aangepast met zinsnedes als "Kazachstan, het grootste land ter wereld" en "alle landen worden door kleine meisjes bestuurd".

De online encyclopedie merkte de onjuistheden al snel op en besloot de pagina direct af te sluiten. Daardoor kan er niets meer aangepast worden op de pagina. Wikipedia is een internetencyclopedie waar gebruikers zelf artikelen kunnen samenstellen.

Paardenpis

Borat is het alter ego van de Britse komiek Sacha Baron Cohen. In de film 'Borat' speelt Cohen een Kazachstaanse tv-reporter die zijn vaderland presenteert als een vrouwonvriendelijk, paardenpis drinkend volk. Tijdens het openingsweekend in de Verenigde Staten realiseerde de film al een omzet van meer dan 20 miljoen euro.

Kazachstan is niet blij met het typetje. Bij het uitkomen van diens nieuwe film over Kazachstan spendeerden ze maar liefst vier pagina's advertentieruimte in de New York Times om alle misvattingen die Borat de wereld in helpt, recht te zetten. Daarnaast sloot Kazachstan Borats homepage www.borat.kz.

Mahir

Voormalig internetheld Cagri Mahir heeft eveneens kritiek op Borat. De Turk werd in 1999 wereldberoemd met zijn homepage, waarop Mahir in zeer gebrekkig engels te kennen gaf op zoek te zijn naar een vrouw. Het lukte Mahir uit te groeien tot de allereerste cultster op het wereldwijde web. De welkomstboodschap op Mahirs site ('I Kiss You!!') werd een populaire kreet onder internetgebruikers.

Toestemming

Volgens Mahir probeert Cohen hem te imiteren. "Cohen steelt mijn karakter", zo stelt Mahir. "Cohen heeft me nooit om toestemming gevraagd. Laat staan dat hij ooit contact met me heeft opgenomen", zo zegt de Turk tegen Wired. Mahir hoopt Borat binnenkort te kunnen aanklagen.