REDMOND - Het softwareconcern Microsoft gaat films en televisieseries aanbieden via zijn Xbox-spelconsole. Bezitters van zo'n spelcomputer met een harde schijf, een snelle internetverbinding en een abonnement op Xbox Live kunnen vanaf 22 november tegen betaling videomateriaal downloaden.

Bekijk video

Het bedrijf heeft contracten afgesloten met onder meer MTV Networks, CBS, Paramount Pictures en Warner Brothers. Via de Xbox kunnen daardoor series als Southpark en films als The Matrix worden binnengehaald.

Afleveringen van series worden eigendom van de klant, films worden in feite gehuurd. Na het downloaden van een speelfilm heeft de Xbox-bezitter twee weken de tijd om de film te bekijken. Na aanvang van het kijken, blijft de film nog 24 uur bewaard op de Xbox.

Wanneer Nederlanders beschikking over de dienst krijgen, is niet bekend.

Apple

Microsoft is met het aanbod de concurrentie een stap voor. Apple wil in 2007 via iTV de huiskamer bereiken met films en series via internet. Deze computerfabrikant biedt al wel sinds kort via iTunes films en series aan voor de iPod met videofunctie.

Ook spelcomputerrivaal Sony komt met een downloadfunctie op zijn langverwachte Playstation 3 spelcomputer.