BRUSSEL - Internationaal bellen per gsm is nog steeds erg duur, zo concludeert de Europese Commissie uit onderzoek dat het dinsdag openbaar maakt. Dit ondanks pogingen van Brussel om de tarieven te verlagen.

Een buitenlands gsm-gesprek blijkt gemiddeld vier keer meer te kosten dan een binnenlands mobiel gesprek. Bellers betalen nog steeds gemiddeld 4 tot 6 euro voor een internationaal gesprekje van vier minuten. Enkele bedrijven rekenen daarvoor zelfs meer dan 12 euro.

Waarschuwing

"Een overweldigende meerderheid van ondervraagde EU-burgers (70 procent) vindt dat de EU moet ingrijpen, zodat buitenlands bellen even duur is als binnenlands bellen met de gsm", meldde maandag de woordvoerder van EU-commissaris Viviane Reding, verantwoordelijk voor de informatiesector.

Reding heeft gsm-bedrijven meermalen gewaarschuwd dat ze hun tarieven moeten verlagen. In juli heeft ze uiteindelijk een wetsvoorstel ingediend bij het Europees Parlement en de EU-landen.

Vanaf de zomer 2007 zijn bedrijven dan gedwongen om buitenlandse gsm-bellers lagere prijzen te berekenen. Brussel beschouwt de gsm-tarieven als een van de laatste hobbels voor een Europese interne markt.