AMSTERDAM - Muziek die is gekocht in de winkel van Microsofts dienst MSN Music, kan niet worden afgespeeld op de Zune. De nieuwe muziekspeler, die volgende week in de Verenigde Staten op de markt komt, kan niet overweg met de kopieerbeveiliging van de liedjes, zo meldt de BBC.

Microsoft beveiligt de muziek in de MSN-winkel met zijn zogenoemde 'Plays For Sure'-systeem, dat zorgt dat de nummers kunnen worden beluisterd op alle muziekspelers die de beveiliging ondersteunen, maar illegaal kopiëren moet tegengaan. Behalve MSN Music maakt onder meer Napster gebruik van het systeem. Volgens een woordvoerder maakt de Zune echter "geen deel uit van het 'Plays For Sure'-ecosysteem".

Muziek uit de muziekwinkel van Zune, Marketplace, maakt ook geen gebruik van de techniek, waardoor de nummers niet bruikbaar zijn op andere muziekspelers. Daarmee kiest het bedrijf voor dezelfde strategie als Apple, dat de iPod en de iTunes Music Store sterk met elkaar verweven heeft.

De MSN Music Store gaat op 14 november dicht. Klanten worden daarna doorverwezen naar Marketplace of Rhapsody, de muziekwinkel van Real Networks.