AMSTERDAM - Op basis van de huidige peilingen is er geen politieke steun voor een kopieerheffing op MP3-spelers, en wordt schending van privacy op internet straks zwaarder gestraft. Dat constateert online magazine Bright na een enquête onder de ict-woordvoerders van acht politieke partijen.

Bright vroeg de politici naar hun standpunten over vijftien heikele kwesties op technologiegebied. De kopieerheffing krijgt van geen enkele partij steun.

Alleen Kees Vendrik (GroenLinks) meent dat de "huidige strafmaat voldoet" als het gaat om de aanpak van privacyschendingen. Ook willen de meeste partijen een controleerbare 'paper trail' als er bij verkiezingen gebruik gemaakt wordt van stemcomputers.

Andere punten leidden tot meer discussie. Zo vinden VVD, CDA en SGP het een goed idee om biometrische gegevens van burgers, zoals vingerafdrukken, in een centrale database op te slaan. "Een veilige samenleving moet hier zwaarder wegen dan de privacywaarborgen," zegt bijvoorbeeld SGP-leider Bas van der Vlies. De SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn tegen, en ook de twijfelende PvdA neigt tot een 'nee'.