AMSTERDAM - Fujitsu brengt in 2003 een huisrobot op de markt die huishoudelijke apparatuurkan bedienen en objecten bewaakt. Het gaat om de Maron-1, een kleine robot dieveel weg heeft van een stofzuiger en zelfstandig door de woning kansurveilleren.

Volgens Takashi Uchiyama, general manager van Fujitsu, heeftMaron-1 drie hoofdfuncties. De eerste is het op commando observeren van hethuis, waarbij de gebruiker via de robot continu kan waarnemen wat er in en omhet huis gebeurt. De tweede is het bewaken en bedienen van apparaten, zoals devideorecorder, televisie en airconditioner. De laatste is het bewaken vanobjecten en alarm slaan als er iets fout gaat.

De Maron-1 (afmetingen: 32x36x32cm) bestaat uit een aandrijfmechanisme, een camera, een programmeerbareafstandsbediening en een geintegreerde kaarttelefoon die samenwerkt metJava-applicaties. De robot is draadloos te bedienen via een i-modetelefoon. Hetbesturingssysteem van de Maron-1 is Windows CE 3.0 van Microsoft, dat ook vaakvoor PDA`s wordt gebruikt.

Wanneer en of de Maron-1 op de Europese marktverschijnt is nog niet bekend. Zeker is wel dat soortgelijke producten nietlang op zich zullen laten wachten in Europa.