AMSTERDAM - Muziekwinkels op internet die door de muziekindustrie worden aangemerkt als legale sites om muziek te downloaden, overtreden in sommige gevallen de wet. Dat stelde de Consumentenbond zaterdag.

De bond onderzocht sites waarvan de industrie meldt dat ze auteursrechten afdragen. Aan andere eisen voldoen sommige winkels niet, aldus de bond, die als voorbeeld Music Store, Toost Music en Compuserve geeft. Die zouden in hun algemene voorwaarden melden dat ze niet kunnen garanderen dat de muziek die ze leveren geen inbreuk maakt op rechten van intellectueel eigendom. Dat komt overeen met een fietsenwinkel met een briefje in de etalage waarop staat dat niet gegarandeerd kan worden dat er geen gestolen fietsen worden verkocht, aldus de bond.

Kwaliteit

De winkels geven verder niet aan wat de afspeelkwaliteit van de liedjes is. Ook is niet duidelijk op welke apparaten de muziek kan worden afgespeeld en hoe vaak de muziek op een cd is te branden.

Die zaken worden pas helder als de muziek besteld en betaald is, aldus de bond. "Consumentenwetgeving eist dat je van tevoren precies weet wat je koopt. Anders koop je wellicht een liedje dat je bijvoorbeeld helemaal niet kunt afspelen op jouw speler."

De Consumentenbond eist dat de winkels hun sites aanpassen op deze en andere punten en heeft ze daarover een brief gestuurd. De bedrijven waren zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.