AMSTERDAM - Ilse.nl nodigt haar gebruikers uit om een 'proefrit' te maken op de nieuwe zoekmachine. "Daar waar we bij de voorgaande vernieuwing voornamelijk conceptuele wijzigingen hebben gemaakt, hebben we de zoekmachine nu van voor tot achter vernieuwd", aldus Paul Molenaar, algemeen directeur van Ilse Media. "Er is letterlijk geen oud onderdeel achtergebleven."

De belangrijkste vernieuwing van de nieuwe zoekmachine is de manier waarop de resultaten worden samengesteld en de manier waarop 'lokale informatiebronnen' kunnen worden ontsloten. "Binnen ilse media hebben we heel veel informatie over de kwaliteit en populariteit van Nederlandse websites," zegt Nils Rooijmans, de 'architect' van de nieuwe zoekmachine.

"We weten welke websites er zijn, maar ook welke echt de moeite waard zijn. Deze menselijke kennis gebruiken we om de beste resultaten boven te halen."

Daarnaast heeft ilse.nl de technologie volledig vernieuwd met state-of-the-art ranking algoritmen. Met meer resultaten (ook uit het zgn 'hidden web') die op een betere manier in volgorde zijn gezet kan ilse.nl haar gebruikers beter bedienen. Ook zullen websites in de zoekmachine 'actueler' zijn doordat de zoekmachine bijhoudt hoe vaak een website verandert, en alle veranderingen meeneemt in de resultaten. De manier waarop de resultaten worden samengesteld is bovendien constant aan verbeteringen onderhevig waardoor de kwaliteit in de loop van de tijd alleen nog maar zal toenemen.

In de nieuwe zoekmachine zijn speciale voorzieningen opgenomen voor ontsluiting van het zogenoemde 'hidden web' of 'deep web' (pagina's waar standaard zoekmachines niet bij kunnen). Molenaar: "Met name lokale afspraken en allianties zijn noodzakelijk om die informatiebronnen te kunnen tonen die 'gewone' zoekmachines niet kunnen vinden. Wij verwachten op korte termijn een aantal overeenkomsten met belangrijke partijen bekend te kunnen maken, waarbij wij de dieper opgeslagen informatie in de zoekmachine zullen opnemen."

Na afsluiting van de testfase wordt de nieuwe zoekmachine overgezet naar Ilse.nl.