AMSTERDAM - Medewerkers van een ziekenhuis in het Amerikaanse Decatur hadden deze week de schrik van hun leven, toen ze per e-mail hun congé kregen. Het bericht verwees naar een website waarop de ontslagen werknemers hulp zou worden aangeboden bij het zoeken naar een nieuwe baan - zo bericht Networkworld.

Wie op de link klikte, werd verwezen naar een website die ongemerkt een zogenoemde 'keylogger' installeerde, een programmaatje dat alle toetsaanslagen op een computer registreert, en zo kan worden gebruikt om bijvoorbeeld wachtwoorden te stelen.

Het mailtje was dan ook niet afkomstig van de personeelsafdeling van het ziekenhuis, maar van oplichters die uit waren op gevoelige informatie. De e-mail was niet opgemerkt door de spamfilters, omdat de daders een afzenderadres van het ziekenhuis hadden vervalst.

'Spear phishing'

Dergelijk gerichte spam en oplichtersmail komt steeds meer voor, zeggen deskundigen. Dit zogenoemde 'spear phishing' is voor traditionele spamfilters moeilijk te detecteren, omdat de berichten heel specifiek zijn.