AMSTERDAM - Microsoft zou zich kunnen terugtrekken uit ondemocratische landen, zoals China. Dat meldt de BBC. Een hoge beleidsmedewerker van de softwaregigant besprak de kwestie donderdag op een VN-conferentie over de toekomst van internet, die deze week in Athene wordt gehouden.

Volgens Fred Tipson wordt de repressie op internet in China steeds erger. "We moeten bekijken of de vervolging van webloggers niet zó erg wordt dat we ons uit het land moeten terugtrekken," zegt hij tegen de BBC.

Mensenrechtenactivisten hebben veel kritiek op de aanwezigheid van technologiebedrijven in China. Cisco, fabrikant van netwerkapparatuur, levert bijvoorbeeld technologie die de autoriteiten gebruiken om kritische websites te blokkeren. Microsoft zou meewerken aan het censureren van weblogs, en net als Google de resultaten in de lokale versies van zijn zoekmachines censureren.

Yahoo!

Yahoo! kwam de afgelopen jaren zelfs meermalen in opspraak omdat het actief zou hebben meegewerkt aan de opsporing van een kritische webloggers, die door de Chinese autoriteiten werden opgepakt.

Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International lanceerde te gelegenheid van de VN-conferentie deze week een campagne voor de vrijheid van meningsuiting op weblogs.