AMSTERDAM - De rechtszaak tegen de Russische programmeur Dmitry Sklyarov, die in de Verenigde Staten terecht staat voor het maken van een programmaatje waarmee elektronische boeken gekraakt kunnen worden, wordt op 15 april volgend jaar voortgezet.

De rechter zal vermoedelijk niet eeder dan juni 2002 uitspraak doen. Sklyarov werd op 16 juli van dit jaar gearresteerd omdat hij de Digitale auteursrechtenwet (DMCA) van 1998 overtreden zou hebben.

Hij is de auteur en verspreider van een softwareprogramma waarmee hij een Amerikaanse wet op het auteursrecht schond. Adobe diende daarop een klacht tegen hem in omdat de Rus op het jaarlijkse congres van computerkrakers, DefCon, een presentatie hield over de slechte beveiliging van het programma Adobe eBook Reader. De advocaat van Sklyarov beroept zich op het de vrijheid van meningsuiting.

Korte tijd later trok Adobe zelf de aanklacht tegen de computerprogrammeur in en verzocht het bedrijf hem vrij te laten. Na 21 dagen in de cel te hebben gezeten en het betalen van 50.000 dollar, kwam Sklyarov weer vrij. De 26-jarige Rus is een van de eersten die wegens het schenden van de DMCA. Hij riskeerde bij veroordeling een gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van nog eens een half miljoen dollar.

/NETVS laten Russische computerprogrammeur vrijAdobe wil hacker vrijuit laten gaanFBI pakt Russische computerprogrammeur op