FRANKFURT - Sportbonden uit diverse landen overwegen juridische stappen tegen YouTube. Op de recentelijk door de internetreus Google overgenomen videowebsite zijn sportfragmenten te zien waarbij auteursrechten worden geschonden. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt donderdag.

De Engelse Premier League en de Deutsche Fussball-Liga hebben Google inmiddels per brief gevraagd om videofragmenten uit de Engelse en Duitse voetbalcompetities te blokkeren. Zoniet, dan dreigen juridische maatregelen.

De sportbonden hebben dure contracten met mediabedrijven afgesloten. Zij hebben het recht om tegen betaling wedstrijden en samenvattingen via internet aan te bieden. Op YouTube zijn de sportbeelden voor iedereen gratis toegankelijk.

Auteursrechten

Ook Amerikaanse sportbonden zijn op de barricades gegaan voor hun auteursrechten. De National Football League (NFL) en de Amerikaanse basketbalbond NBA verdienen jaarlijks miljarden dollars met het vermarkten van de uitzendrechten van hun sportwedstrijden. Iedereen kan echter op YouTube videomateriaal zetten zonder rekening te houden met auteursrechten. De Amerikaanse bonden dreigen Google ook met rechtszaken.