AMSTERDAM - De wereld van Second Life mag alleen op de servers van Linden Lab bestaan, de prijzen van digitaal vastgoed zijn er niet minder om. Met ingang van vandaag is de prijs voor een privé-eiland in de virtuele wereld sterk gestegen.

Een klein privé-eilandje in Second Life kostte tot gisteren eenmalig 1250 dollar, en een maandelijkse onderhoudsprijs van 195 dollar. Vanaf vandaag is dat voor nieuwe eilanden 1675 eenmalig, en 295 dollar per maand. De hogere prijs zou de reëele waarde van privé-eilanden beter weergeven, en het bovendien aantrekkelijker maken om te investeren in het "vasteland" van het spel.

Voorkennis

De prijsstijging leidt tot flinke discussie. Voor veel kleine ondernemers zijn de kosten niet op te brengen. Virtuele grondeigenaren verhuren hun bezit vaak, maar als ze de kostenstijging doorberekenen, zouden de huurprijzen hoger worden dan de kosten van gekochte grond op het goedkopere vasteland.

Ook klagen veel Second Life-bewoners over de communicatie. Linden Labs zou de voorgenomen prijsstijging van tevoren met enkele vastgoedeigenaren hebben besproken, waardoor het uitlekte en sommige bewoners met voorkennis nog snel goedkope grond konden kopen. De prijsstijging geldt niet voor bestaande privé-eilanden.