AMSTERDAM - De StemWijzer hoeft niet te worden aangepast. Zo oordeelde de voorzieningenrechter in Amsterdam woensdag. De Liberaal Democratische Partij (LibDem) had een kort geding aangespannen omdat de partij het niet eerlijk vond dat zes politieke partijen niet automatisch in het stemadvies van de website worden meegenomen.

De rechter oordeelde echter dat de StemWijzer duidelijk genoeg is. Bezoekers van de site zouden namelijk zonder al te veel moeite een stemadvies voor LibDem kunnen aanvragen. De rechter erkende dat het misschien gunstiger voor de Liberaal Democraten zou zijn als ze wel automatisch zouden worden meegenomen, maar vond dat onvoldoende reden om de partij in het gelijk te stellen.

Objectief

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de organisatie die verantwoordelijk is voor de StemWijzer, reageerde opgetogen. "Dit geeft aan dat we wel degelijk proberen een zo objectief mogelijk instrument voor te leggen aan de mens", aldus directeur Nel van Dijk.

De liberaal-democraten zijn minder blij maar tonen zich toch gematigd optimistisch. "De kiezer zal zelf ook wel inzien dat dit niet deugt en ons mogelijk alsnog aanklikken", aldus lijsttrekker Sammy van Tuyll.