AMSTERDAM - Niet de journalist, maar de lezer bepaalt wat het belangrijkste nieuws is. Met dit uit de VS overgewaaide idee op het netvlies start Klup.nl een Nederlandse variant van Digg.com.

Klup.nl - vooral bekend van de woningzoekmachine Miljoenhuizen.nl - volgt met zijn Digg-site het eerdere Nederlandse initiatief Ekudos.nl. Bij beide sites is het de bedoeling dat de lezer bepaalt welk nieuws prominent in beeld wordt gebracht. Hij doet dit door zijn stem ('diggs') aan een bepaald nieuwsartikel te geven. Ook kan hij zelf nieuws aandragen.

In vergelijking met Ekudos.nl valt Digg.klup.nl vooral op door zijn onbeholpen vormgeving. Maar volgens initiatiefnemer Nico Schoonderwoerd staat dit een succes niet in de weg. In tegenstelling tot Ekudos kan hij wel voor kritische massa zorgen, zo meent Schoonderwoerd. Dit is essentieel voor een nieuwssite met een dergelijke opzet.

Karma

Verder denkt Schoonderwoerd kwaliteit te kunnen waarborgen door een doordacht systeem waarbij er ook op commentaren gestemd kan worden. Gebruikers bouwen op deze manier 'karma' op. Hoe hoger het karma, hoe zwaarder een stem weegt. Ook het Amerikaanse Digg werkt met zo'n systeem, waarin de laatste tijd overigens wat barstjes zijn ontstaan.

Verschil met het grote voorbeeld is dat de software van Digg.klup.nl gebaseerd is op open-sourcesoftware. Het Spaanse meneame.net heeft het Digg-systeem nagebouwd en dit ter beschikking gesteld aan andere ontwikkelaars, aldus Schoonderwoerd.

Schreeuwerig

"Het werd tijd dat er in Nederland een nieuwssite kwam waar de gebruikers de inhoud bepalen in plaats van een redactie", zo stelt de initiatiefnemer. "Doordat het ook mogelijk is om positieve en negatieve stemmen op reacties te geven kunnen we ervoor zorgen dat er een inhoudelijke discussie wordt gevoerd, racistisch commentaar wordt geweerd en de discussies netjes blijven", meent Schoonderwoerd. Hij denkt hiermee een alternatief te bieden voor 'de bekende discussiesites' die veel internetters afschrikken door hun schreeuwachtige karakter'.