REDMOND - Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft wereldwijd 55 vermeende verkopers van illegale software aangeklaagd. Twaalf zaken zijn aangekaart bij de Nederlandse justitie, waarvan er vier inmiddels zijn geschikt. Dit heeft het bedrijf dinsdag gemeld.

De handelaren verkopen de software via internetmarktplaatsen als Marktplaats.nl en eBay aan consumenten en bedrijven. Sommigen hadden al waarschuwingen ontvangen. Het gaat vooral om de verkoop van het besturingsprogramma Windows, de grote kaskraker van Microsoft.

Microsoft kwam de handelaren op het spoor door consumentenklachten of doordat bleek dat niet de juiste registratiecodes waren geleverd bij de software. In Nederland doen de handelaren vooral zaken via Marktplaats, aldus een woordvoerder van Microsoft Nederland. Voor Microsoft-software gaat in totaal om duizenden advertenties.

Half miljoen

De handel op de Nederlandse sites zou maandelijks een waarde van ongeveer 520.000 euro vertegenwoordigen. Een echtpaar bleek zelfs per maand ruim 70.000 euro aan illegale software om te zetten.

Het softwareconcern heeft in het verleden vaker verkopers van illegale software aangepakt. In de nieuwe zaken is het wel voor het eerst dat er met Marktplaats en eBay is samengewerkt om achter de identiteit van de handelaren te komen, zei de woordvoerder.

Marktplaats

Marktplaats, de populairste Nederlandse handelsplaats voor consumenten, is er veel aan gelegen om zijn site niet te laten uitgroeien tot een broeinest van illegale activiteiten.