AMSTERDAM - Een kwetsbaarheid in Internet Connection Sharing (ICS), een functie in Windows XP die het mogelijk maakt een internetverbinding te delen, stelt kwaadwillenden in staat de ingebouwde firewall op de computer uit te schakelen. Is dat eenmaal gebeurd, dan is het systeem gemakkelijk aan te vallen door hackers.

Een firewall is bedoeld om te voorkomen dat een computer die op internet is aangesloten zomaar binnengedrongen kan worden. Als de firewall uit staat, kunnen hackers veel eenvoudiger aanvallen op de computer uitvoeren, bijvoorbeeld om gegevens te stelen of spam te versturen.

Het probleem doet zich voor op Windows XP-systeem waarop alle beveiligingsupdates zijn geïnstalleerd. Ook is op internet inmiddels code gepubliceerd waarmee het lek misbruikt kan worden.

Fabrikant Microsoft heeft nog niet officieel gereageerd op de ontdekking.

Gevaarlijk

Critici waarschuwen overigens dat de oplossing voor het lek die op de site van de ontdekker staat - het uitschakelen van de ICS-functie - gevaarlijk is. Een beter alternatief is om een andere methode te gebruiken om de verbinding te delen.