HARDERWIJK - De politie heeft vijf jongeren uit Harderwijk verhoord in verband met een internetclip waarin in een rap bedreigingen werden geuit tegen onder anderen een docent en een medewerker van een school.

Twee van hen werden in het weekeinde verhoord, de andere drie maandag. De aangehouden jongeren zijn in de leeftijd van 15 tot 21 jaar. Bij het doorzoeken van de woning van een van de verdachten is een speelgoedpistool aangetroffen dat volgens de wet strafbaar is.

Het pistool is in beslag genomen omdat het geschikt is voor bedreigingen. De politie wil andere jongeren die in het filmpje te zien waren opsporen en verhoren. "Vervolgens wordt in overleg met de officier van justitie besloten welke maatregelen worden opgelegd", aldus een politiewoordvoerder.

Vermoorden

Het internetfilmpje werd vorige week gesignaleerd op een videosite YouTube. In de rap dreigden de jongeren medewerkers van Regionaal Opleidingscentrum Landstede te vermoorden. In de clip wordt onder meer verwezen naar de moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn.

Tekst en muziek bleken afkomstig van een nummer van een bestaande rapgroep, waarbij beelden van de jongelui zelf, wapens en straatbeelden uit Harderwijk werden getoond.