ZWOLLE - Acht organisaties uit de zorgsector hebben samen met het ministerie van Volksgezondheid een speciale internetportaal ontwikkeld voor de gezondheidszorg.

Via www.gezondheidskiosk.nl

De site is dinsdag gepresenteerd op het congres Digitaal Gezond

Het is de bedoeling om internetgebruikers te helpen met de vele informatie over gezondheidskwesties. De duizenden pagina's daarover zijn niet altijd even betrouwbaar.

Hulpverleners

Met de speciale pagina komt minister Borst van Volksgezondheid tegemoet aan een advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg vorig jaar. Die stelde dat veel mensen informatie zoeken over ziektes, medicijnen en patiëntenclubs.

Op zich is dat een goede zaak, maar volgens de raad kunnen mensen op het verkeerde been worden gezet als de gegevens onjuist zijn. Ook hulpverleners hebben daar steeds meer last van doordat patiënten zelf via internet menen te weten wat hen mankeert.

Bovendien kunnen mensen medicijnen via internet bestellen, wat gevaar voor de gezondheid kan opleveren. Een landelijk portaal moet mensen behoeden voor deze risico's.

Bruikbaar

Uit het onderzoek'E-health in de Verenigde Staten' van de Raad voor de Volksgezondheid enZorg blijkt dat negentig procent van de onderzochte internetgebruikersvindt dat de op internet gevonden informatie bruikbaar is.

Tachtig procent zegter iets nieuws te hebben geleerd en 55 procent zegt op internet veelgemakkelijker medische informatie te kunnen vinden dan ergens anders.

Maarliefst 80 procent van de Amerikaanse internetgebruikers wil bovendiengraag via e-mail communiceren met huisarts of specialist. Deze gegevens zijnweliswaar niet direct vergelijkbaar met de Nederlandse situatie, maarNederlanders zijn hard op weg om de Amerikanen in internetgebruik teevenaren.