DEN HAAG - Drie schrijvers hebben zich maandag de woede van het ministerie van Verkeer en Waterstaat op de hals gehaald. Het drietal kondigde namens het ministerie aan dat duizenden exemplaren van hun boek gratis zouden worden uitgedeeld onder automobilisten die in de file staan. Dat meldde een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat.

De schrijvers zetten onder meer een exacte kopie van de website van het ministerie op internet. Daarop stond te lezen dat Verkeer en Waterstaat had besloten tienduizend gratis exemplaren van het Handboek Filespelletjes uit te delen. Ook namen de schrijvers contact op met "tien tot vijftien kranten" en andere media.

Computercriminaliteit

Het ministerie dacht in eerste instantie dat zijn site gehackt was en reageerde woedend. "Dit is gewoon computercriminaliteit. We gaan onmiddellijk stappen ondernemen", aldus een woordvoerster. Later bleek het te gaan om een kopie van de site op een vergelijkbaar webadres.

Inmiddels is de kou volgens auteur Wouter Labruyere uit de lucht. Zelf spreekt hij van een ludieke actie om een alternatieve oplossing voor de fileproblematiek onder de aandacht te brengen.

"Mensen moeten files niet als een probleem zien, maar als een gelegenheid om leuke spelletjes te doen", aldus de schrijver.