AMSTERDAM - In de Griekse hoofdstad Athene zijn op initiatief van de Verenigde Naties sinds maandag zo'n 1500 vertegenwoordigers van overheden, bedrijven en non-profitorganisaties uit de hele wereld bijeen om te debatteren over de toekomst van internet.

De conferentie, waar geen bindende besluiten kunnen worden genomen, is een uitvloeisel van een topconferentie in de Tunesische hoofdstad Tunis, in november vorig jaar.

Op de bijeenkomst worden enkele hete hangijzers besproken, zoals vrijheid van meningsuiting of de bestrijding van spam en virussen. De discussies moeten uiteindelijk leiden tot aanbevelingen aan de internationale gemeenschap over het bestuur van het net.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International lanceerde rond de top een campagne om aandacht te vragen voor webloggers die vanwege publicaties op hun site in de problemen zijn gekomen. Ironisch genoeg hield de Griekse politie kort voor de conferentie een weblogger aan, omdat die op zijn site heeft verwezen naar een ander weblog, waarop een bekende Griekse evangelist wordt bekritiseerd.