AMSTERDAM - Voor de oplichting van meer dan honderd mensen via internet is een 21-jarige Hagenaar maandag veroordeeld. De rechtbank in Den Haag legde hem een gevangenisstraf op van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden ook een celstraf van twee jaar, maar een half jaar daarvan voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de gokverslaafde Stephen R. in februari vorig jaar websites oprichtte als laptopsdiscounter.nl. Via die sites konden laptops, mobiele telefoons en iPods worden besteld.

Professioneel

Consumenten betaalden van tevoren, maar kregen de apparatuur nooit geleverd. Het was ook niet de bedoeling om die apparatuur werkelijk te leveren, oordeelt de rechtbank. De websites zagen er professioneel uit. Zo waren ze voorzien van uitgebreide leveringsvoorwaarden.

Internetconsumenten zouden gezamenlijk voor zo'n vijftigduizend euro zijn benadeeld. De rechtbank bepaalde dat de verdachte de slachtoffers die een vordering hadden ingediend alvast achtduizend euro schadevergoeding moet betalen. Het OM is nog bezig met een onderzoek naar eventuele andere verdachten in deze zaak.