AMSTERDAM - De Liberaal Democratische Partij (LibDem) heeft een kort geding aangespannen tegen het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), de organisatie die verantwoordelijk is voor de StemWijzer. De partij vindt het niet eerlijk dat de StemWijzer bij het stemadvies zes politieke partijen, waaronder de LibDem, niet automatisch meeneemt in het stemadvies.

Dat meldde lijsttrekker Sammy van Tuyll van de LibDem zondagavond. Het kort geding dient maandagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam.

De gebruiker van de StemWijzer moet van tevoren in een apart scherm aanvinken of hij de zes partijen al dan niet in het advies wil laten meetellen. Volgens Van Tuyll zijn veel mensen zich daarvan niet bewust, waardoor ze geen objectief stemadvies krijgen.

Vertrouwen

Projectleider Jochum de Graaf van de StemWijzer bevestigt dat het kort geding is aangespannen. Hij ziet het met vertrouwen tegemoet omdat naar zijn mening "overduidelijk'' staat aangegeven dat de gebruiker naast de achttien partijen die automatisch meedoen ook de zes andere kan meenemen.

De achttien 'vaste' partijen werden bij de vorige verkiezingen in de Tweede Kamer gekozen of zijn partijen die volgens verschillende opiniepeilingen een of meer zetels krijgen in de nieuwe Tweede Kamer. De zes overige, waaronder de LibDem, halen volgens de peilingen geen zetels, maar doen wel in alle of vrijwel alle kieskringen aan de verkiezingen mee.

Lijsttrekker Van Tuyll zegt dat zijn partij niet meedoet in Zeeland, Limburg en Friesland omdat er niet genoeg ondersteuningsverklaringen waren. "Maar als deelnemers aan de StemWijzer toch al moeilijk bij ons uitkomen, blijven we onbekend.''