DEN HAAG - Het Haags gemeentearchief is vanaf dinsdag ook te bezoeken via internet. Stripfiguur Haagse Harry van tekenaar Marnix Rueb leidt bezoekers on line rond door ruim 350.000 tekeningen, affiches, artikelen en beschrijvingen van boeken en archiefstukken.

Zeven collecties zijn via de elektronische snelweg bereikbaar voor het publiek. Het gaat om ongeveer 120.000 foto's, 10.000 prenten en tekeningen, circa 150.000 beschrijvingen van archiefstukken zoals brieven, duizenden artikelen, affiches, en beschrijvingen van boeken en audio-visuele stukken. Het oudste archiefstuk dateert van 1330 en beschrijft een geldlening. De fotocollectie was overigens al in juli 2001 via internet bereikbaar.

Speciaal voor het gemeentearchief is de zoekmachine Archimedes (op zijn Haags Harrymeides) ontworpen. Belangstellenden kunnen zoeken op losse termen of combinaties. "Je kan bijvoorbeeld alles opvragen wat met de Laan van Meerdervoort te maken heeft. Of specifiek een paardentram op de Laan van Meerdervoort in de periode -1950", zo legt directeur C. Noordam van het archief uit. Het on line archief zit volgens hem op het zogenoemde diepe web, dat niet met zoekmachines als Google bereikbaar is.

Het gemeentearchief wil de database uitbreiden naar elf collecties in 2004. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verzamelingen kaarten en plattegronden of bouwvergunningen. Het archief moet in de toekomst ook interactief worden. Bezoekers kunnen dan bijvoorbeeld foto's mailen en beschrijvingen van panden toevoegen.

Directeur Noordam gaat binnenkort ook overleggen met andere gemeente-instanties zoals de afdeling archeologie, monumentenzorg en diverse musea om hun collecties toe te voegen aan de database.