AMSTERDAM - Automobilisten met een TomTom-navigatiesysteem krijgen binnenkort actuele informatie over reistijden. TomTom gaat samen met het telecombedrijf Vodafone informatie hierover verzamelen via de mobieltjes van automobilisten.

Op basis van de snelheid waarmee de telefoons zich verplaatsen, kan worden berekend hoe snel auto's ergens kunnen komen.

TomTom en Vodafone hebben het systeem met succes in de praktijk uitgeprobeerd. In de tweede helft van 2007 moet het systeem landelijk zijn ingevoerd. Nederland krijgt hiermee een wereldprimeur, aldus TomTom vrijdag.

Fileleed

Automobilisten krijgen nu soms al informatie over reistijden via borden boven de snelwegen. Ook de radio wordt veel gebruikt bij fileleed. Maar de informatievoorziening is onvoldoende, meent TomTom. De nieuwe technologie levert sneller informatie over files.

Het systeem bestrijkt alle grote wegen in Nederland en het TomTom-apparaatje kan op basis van de gsm-informatie de snelste route berekenen.

Klanten

De dienst is in eerste instantie alleen bedoeld voor klanten van TomTom. Maar de twee bedrijven willen ook de autoriteiten toegang geven tot de informatie. Zij kunnen die gebruiken om het verkeer in goede banen te leiden.

TomTom hoopt ook met andere telecombedrijven overeenkomsten te kunnen sluiten. Het gaat dan om Europese en Amerikaanse ondernemingen.