DEN HAAG - De stichting Prime heeft woensdag foto's van een slachtoffer van de Schipholbrand op internet gepubliceerd. Op de foto's is Kemal Shahin te zien. De Turkse gedetineerde overleefde de brand in het cellencomplex niet en zijn lichaam is dan ook zwaar gehavend. Het ministerie van Justitie noemt de actie "uiterst smakeloos".

Een woordvoerder van Prime meldde donderdag dat de stichting op deze manier "opheldering wil verschaffen over wat er in de nacht van 27 oktober daadwerkelijk is gebeurd". De foto's zouden afkomstig zijn van de zoon van Shahin.

Herdenking

De neef van het slachtoffer, Haroen Shahin, leest donderdag tijdens de landelijke herdenkingsbijeenkomst van de Schipholbrand in de Dominicuskerk in Amsterdam een afscheidsbrief aan zijn oom voor. Hij bevestigde donderdag dat de foto's op internet van zijn oom zijn.

Het gaat om zeven foto's waarop het verbrande lichaam van Shahin te zien is. Waarschijnlijk werden de foto's genomen tijdens een lijkschouwing. De beelden tonen het gezicht en het bovenlichaam van het slachtoffer.

Prime is opgericht in 1995 en heeft als doelstelling de situatie van asielzoekers in Nederland te verbeteren. De organisatie zegt vele documenten, beeld- en geluidsfragmenten over de brand in het Schiphol-complex te bezitten en wil deze "gaan publiceren voor het Nederlandse volk".