AMSTERDAM - Sony geeft toe dat verschillende topmensen van zijn Europese divisie illegaal Japanse PlayStation Portables hebben aangeschaft via webwinkel Lik-Sang in Hong Kong. Dat bedrijf sloot deze week de deuren nadat het vanwege grijze import van consoles door Sony voor de rechter was gesleept.

De populaire webwinkel publiceerde daarop de namen van vier hooggeplaatste medewerkers van Sony Europe die bij Lik-Sang een PSP hadden besteld, ruim voordat die in Europa op de markt kwam. Sony erkent de bestellingen, maar zegt dat die zijn gedaan in het kader van "onderzoek".

Grijze import

De langverwachte PlayStation 3 ligt in Noord-Amerika en Japan in november in de winkel. Door een gebrek aan onderdelen moest Sony de lancering in Europa echter uitstellen tot maart 2007. Het bedrijf kondigde onlangs aan alle juridische middelen te zullen benutten om grijze import in Europa te voorkomen.

Volgens de elektronicagigant zou het de consument zo willen beschermen: veel Europese spellen en dvd's kunnen niet op de geïmporteerde apparaten gebruikt worden, en bovendien zit er geen garantie op de illegale consoles.