AMSTERDAM - Het maken van bommen lijkt steeds meer een rage te worden. De jeugd vindt recepten hiervoor gemakkelijk op het internet. Dat meldt dagblad Trouw woensdag.

Vooral gootsteenontstopper en kunstmest blijken populaire ingrediënten voor zelfgemaakte bommen. Steeds meer jongeren experimenteren met chemicaliën, aan de hand van voorbeelden die zij op het web hebben gevonden. Zo zijn op videosite YouTube video's te vinden met handleidingen en instructies. Het resultaat wordt vaak in de vorm van video's op internet gezet.

Vorige week vielen twee gewonden in een Amsterdamse bus, nadat jongeren een spaflesje met chemicaliën naar binnen hadden gegooid. Twee vrouwen kregen de bijtende chemische vloeistof over zich heen en moesten met brandwonden naar het ziekenhuis. De chauffeur werd onwel.

Supermarkten

Enkele vestigingen van Kruidvat verkopen inmiddels geen gootsteenontstopper meer aan minderjarigen. Ook heeft de drogisterij zijn personeel opgeroepen extra op te letten bij de verkoop van het spul. Overigens is gootsteenontstopper wel gewoon bij de meeste supermarkten en tuincentra te koop.

Blikveld

Jan Goossens, leraar Scheikunde, zegt in Trouw dat het door internet steeds lastiger wordt om de experimenterende jeugd in de gaten te houden. "Door internet zijn de activiteiten van de jongeren buiten ons blikveld geraakt. Wat ze vroeger aan mij moesten vragen, kunnen ze nu zelf eenvoudig opzoeken."

Verbieden

Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) wil een verbod op websites die uitleggen hoe iemand een bom kan maken of gebruiken. De Commissaris stelde dat vorige maand voor tijdens een EU-vergadering in Finland.