AMSTERDAM - Jon Lech Johansen, beter bekend als 'DVD Jon', is er opnieuw in geslaagd Apple's muziekbeveiliging te doorbreken. Eerder deze maand wist hij iPod's muziek te laten afspelen die was gekocht bij andere webwinkels dan Apple's eigen iTunes, nu deed hij het omgekeerde.

Apple voorziet de muziek die het via zijn webwinkel iTunes verkoopt van beveiliging, die moet voorkomen dat de nummers op andere muziekspelers kunnen worden beluisterd dan op Apple's eigen iPod. Johansen is van plan de technologie via zijn bedrijf DoubleTwist Ventures aan fabrikanten van concurrerende muziekspelers te verkopen. Ook verkoopt hij aan uitbaters van concurrerende muziekwinkels de technologie waarmee hun nummers geschikt kunnen worden gemaakt voor gebruik op de iPod.

Overheden

Daarmee is Johansen gelukt wat verschillende overheden nog niet voor elkaar kregen: het Franse parlement bijvoorbeeld heeft Apple al meermalen tevergeefs opgeroepen zijn populaire muziekwinkel te openen voor derden. Apple heeft dat altijd geweigerd.

Voor zover bekend heeft Apple heeft nog niet op Johansens activiteiten gereageerd.

'DVD Jon'

Johansen (22) werd bekend toen hij op vijftienjarige leeftijd de beveiliging van DVD's wist te doorbreken, om de schijven op zijn Linuxcomputer te kunnen afspelen. De jonge Noor werd daarvoor flink op de huid gezeten door de Amerikaanse filmindustrie, maar de Noorse rechter besloot uiteindelijk dat hij niet kon worden vervolgd. Johansen werkt nu in de Verenigde Staten als programmeur.