AMSTERDAM - Trojaanse paarden vormen de grootste bedreiging voor Windowssystemen. Dat concludeert Microsoft in een rapport over computerbeveiliging.

In het rapport analyseert het softwarebedrijf de kwaadaardige software die in de eerste helft van 2006 op vier miljoen Windowscomputers werd aangetroffen. De gegevens zijn verzameld door de Windows Malicious Software Removal Tool, een beveiligingsprogramma dat maandelijks via de automatische updatefunctie van Windows wordt verspreid.

Van de vier miljoen computers die het programmaatje ontsmette, bleek de helft te zijn getroffen door een zogenoemd trojaans paard. Zo'n programma wordt heimelijk geïnstalleerd en stelt het systeem open voor misbruik, zoals de verspreiding van spam of virussen of diefstal van bijvoorbeeld bankgegevens.

Minder

Volgens Microsoft is die vijftig procent overigens minder dan in het halfjaar daarvoor: in de tweede helft van 2005 werd op ruim tweederde van de pc's een trojaans paard aangetroffen.

De belangrijkste besmettingshaarden blijven e-mail en peer-to-peernetwerken, waarmee bestanden kunnen worden uitgewisseld.

Microsoft adviseert Windowsgebruikers onder meer om automatische updates in te schakelen, een firewall te gebruiken en op de computer te werken met beperkte gebruikersrechten.