AMSTERDAM - De Stichting Brein, die de piraterij van muziek en films bestrijdt, eist dat het Nederlandse betaalbedrijf Chronopay ophoudt met het aanbieden van creditcardbetalingen op de Russische muziekdownloadsites Allofmp3.com en Alltunes.com.

Brein heeft Chronopay, dat een kantoor heeft in Amsterdam, daartoe dinsdag verzocht. Dat zei Brein-directeur Tim Kuik dinsdagavond in het Radio 1-programma TROS Radio Online. Als Chronopay niet stopt met de betaaldienst op de sites, stapt Brein naar de rechter, liet Kuik weten.

Russische wetgeving

Volgens Kuik werkt Chronopay, dat is gevestigd in het Amsterdamse World Trade Center, met de betaaldienst op de Russische sites mee aan auteursrechtenschendingen die schade toebrengen aan muzikanten en platenmaaschappijen. Chronopay stelt in een reactie aan Radio Online dat de downloadsites volgens de Russische wetgeving opereren.

Maar volgens Kuik hebben de auteursrechtenhebbenden buiten Rusland nog nooit royalties ontvangen van de sites, die zeer goedkope downloads aanbieden. Een nieuwe cd downloaden kost op de sites slechts een fractie van de prijs elders.

Clubmessage

Vorige week staakten creditcardbedrijven Visa en Mastercard het verwerken van transacties voor de Russische downloadsites, omdat deze in hun ogen illegaal zijn. Ook besloot het Nederlandse sms-bedrijf Clubmessage deze maand te stoppen met het aanbieden van sms-betalingen voor downloads op Allofmp3.com.

Dat gebeurde nadat de stichting Brein had gedreigd met een rechtszaak tegen Clubmessage. Ook de Nederlandse Consumentenbond ziet Allofmp3 niet langer als een legale site.