STRAATSBURG - De extra kosten verbonden aan mobiel bellen in het buitenland bedragen voor de Europese consument in totaal ongeveer 5 miljard euro per jaar. Dat heeft Eurocommissaris Viviane Reding (media) laten weten aan CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij.

Die stelde Reding dinsdag mondelinge vragen in het Europees Parlement in Straatsburg. Volgens Reding hebben behalve in het buitenland bellende toeristen ongeveer 110 miljoen Europese burgers die in de grensregio's wonen veel last van roaming.

Of ze nou willen of niet, hun eigen aanbieder van mobiele telefonie wordt in de grensgebieden vaak weggedrukt door de buitenlandse concurrent. Die rekent dan prompt extra kosten.

Onaanvaadbaar

Van Nistelrooij noemde het bedrag van 5 miljard onaanvaardbaar en onnodig. Hij wil dat de Commissie het wegdrukken van goedkopere aanbieders aan de grens gaat aanpakken. De Commissie heeft de telefonie-aanbieders in Europa tot volgend jaar zomer de tijd gegeven om de kosten voor roaming drastisch te beperken. Anders volgen maatregelen.