AMSTERDAM - Gebruikers van de vriendensite Hyves.nl kunnen binnenkort officieel chatten. De site gaat een chatprogramma leveren dat mensen kunnen downloaden maar ook online kunnen gebruiken.

Bekijk video

Het programma wordt sinds dinsdag getest door een besloten groep gebruikers. Later deze maand moet de chatfunctie voor alle Hyvers beschikbaar zijn. Hyves telt inmiddels ruim 1,5 miljoen Nederlandse gebruikers.

Met de chatfunctie hoopt Hyves de concurrentie aan te gaan met het populaire MSN. Mede-oprichter Raymond Spanjar hoopt een aantal gebruikers van MSN weg te snoepen, maar benadrukt dat het geen aanval is. "MSN heeft in Nederland geen concurrentie. Nu is er ineens een alternatief. Dat lijkt op een aanval, maar dat is het niet", zegt Spanjar.

Webversie

Volgens Spanjar kunnen Hyves-gebruikers ook via de website chatten. "Met een muisklik open je de webversie van het programma, je hoeft dan niets te downloaden", aldus Spanjar.

Kwekken

Het chatten gaat op de site overigens kwekken heten, zoals het schrijven van persoonlijke berichten krabbelen heet. Naast de kwek-mogelijkheden kunnen hyvers ook gebruik maken van de diensten zonder in te loggen op de site. Vanaf hun desktop kunnen ze berichten schrijven en ontvangen, foto's en filmpjes bekijken en de weblogs van andere gebruikers bijhouden.

Hyves.nl is bedoeld voor vrienden en kennissen. Wie een profiel aanmaakt kan in de site zoeken naar bekenden die ook een profiel hebben. Heb je een bekende gevonden, dan kun je die uitnodigen om jouw vriend te worden. Ook is het mogelijk om door te klikken naar de vrienden van jouw vriend. En weer naar diens vrienden. Van onbekenden kun je zien of je ze via jouw vrienden kent.