AMSTERDAM - Microsoft gaat zijn antispamtechnologie vrij beschikbaar stellen aan derden. Het zogenoemde Sender ID kan daardoor gebruikt worden zonder vrees voor hoge kosten of juridische procedures.

Het systeem is vergelijkbaar met nummerherkenning bij telefonie: de ontvangende mailserver kan controleren of het emailadres van de afzender overeenstemt met het zogenoemde ip-adres van de verzendende computer. Als dat niet het geval is, kan de ontvanger het bericht weigeren. Dat maakt het voor spammers moeilijker om het afzenderadres te vervalsen, of email te versturen via gekaapte computers. Het overgrote deel van de spam wordt met valse afzenderinformatie verstuurd.

Microsoft ziet in het systeem een veelbelovend middel in de strijd tegen spam, maar softwarefabrikanten hebben de methode tot nu maar mondjesmaat toegepast. Microsoft bezit de patenten op de methode, waardoor andere bedrijven vreesden dat de softwaregigant ze een proces zou aandoen als ze er gebruik van maakten. De patentkwestie verhinderde bovendien dat de IETF, een organisatie die internetstandaarden beheert, de technologie accepteerde.

Microsoft geeft Sender ID nu vrij onder zijn "open specification promise": een licentievorm waarbij Microsoft belooft de technologie gratis beschikbaar te stellen, en geen rechtszaken te beginnen tegen ontwikkelaars die er gebruik van maken.