AMSTERDAM - Het televisiekabelnet moet toegankelijk worden voor meerdere aanbieders zodat consumenten kunnen kiezen tussen verschillende pakketten televisiezenders. Dat plan van CDA en PvdA wordt dinsdag aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer.

De Kamer hoopt dat de concurrentie toeneemt en de prijs voor de pakketten lager wordt. CDA-Kamerlid Jos Hessels vergelijkt het kabelnet met het telefoonnetwerk van KPN dat enkele jaren geleden werd opengesteld. "Mensen kunnen daarop nu ook andere aanbieders krijgen zoals Tele2. Zo moet het ook worden bij de kabelbedrijven. In een gebied waar een kabel ligt van Casema moet het mogelijk zijn een Essent televisieaanbod te krijgen."

Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gaan de prijzen van televisiepakketten vervolgens omlaag. "De ervaring met de telefonie leert dat de aanbieders op de prijs en service gaan concurreren."

Van Dam hoopt dat Brussel akkoord gaat met het voorstel. "In het verleden waren de wegen van Brussel ondoorgrondelijk. Hoewel het logisch zou zijn dat ze concurrentie stimuleren, hebben ze concurrentie op het kabelnet tot dusver altijd tegengehouden." Ook de VVD steunt het voorstel voor een open kabelnet. "Wij zijn tegen iedere vorm van monopolie", licht VVD-Kamerlid Charlie Aptroot toe.