AMSTERDAM - Politici hebben inmiddels ontdekt hoe ze jongeren het best kunnen benaderen: via het digitale vriendennetwerk Hyves. Met oog op de verkiezingen is een speciale overzichtspagina gemaakt van alle hyvende landelijke politici: Hyverkiezingen.hyves.nl. Ook in Second Life kunnen internetgebruikers politici tegen het lijf lopen.

Hyves is met name onder tieners en twintigers erg populair. Wanneer je een profiel aanmaakt kun je vrienden uitnodigen hetzelfde te doen. Vervolgens kun je onder meer een blog bijhouden, foto's plaatsen, krabbels achterlaten en berichten uitwisselen.

Inmiddels hebben al vijftig Kamerleden een Hyves-account aangemaakt. Het D66-Tweede Kamerlid Bert Bakker ontdekte Hyves als eerste, maar Balkenende is met bijna 38.000 vrienden de populairste politieke Hyver.

Singles

Van de Hyvers ziet 26,7 procent Balkenende het liefst als premier. Bos is met 21,4 procent de tweede keus. ChristenUnie-lijsttrekker Andre Rouvoet blijkt het populairst onder de Hyvende singles. Bijna alle (97 procent) kiesgerechtigde Hyvers geeft aan te gaan stemmen.

In Sp!ts zegt oprichter Raymond Spanjar tevreden te zijn met de verscheidenheid van de Hyvende politici. "We willen een neutraal politiek platform bieden, dus hoe meer politici hoe beter", aldus Spanjar in de krant.

Second Life

Ook in de virtuele wereld van Second Life komt de verkiezingscampagne op gang: volgens het magazine Bright gaan Arda Gerkens (SP), Zsolt Szabó (VVD) en CDA-kandidaat Ad Koppejan (CDA) binnen het online spel folders uitdelen op plekken waar veel Nederlanders komen.