IBM koopt Rational Software voor 2,1 miljard dollar, zo meldt Webwereld. IBM en Rational Software hebben hiervoor overeenstemming bereikt.

Rational Software mag dan bij de eindgebruiker weinig bekendheid genieten, het in Cupertino, Californië gevestigde bedrijf is een van 's werelds grotere softwareconcerns en geniet grote faam om zijn softwaregereedschap voor programmeurs. Wereldwijd heeft Rational 3400 werknemers en draaide een jaaromzet van 689 miljoen dollar. Nog indrukwekkender is de mededeling van de twee partijen dat 98 van de bedrijven uit de Fortune 100 al gebruikmaken van oplossingen van Rational. Hieronder bevindt zich ook IBM zelf.

Nu al biedt IBM een nauwe samenwerking van zijn eigen WebSphere-omgeving met software en tools van Rational. Het aan te kopen bedrijf maakt softwaregereedschap voor de ontwikkeling van onder meer zakelijke applicaties, embedded software voor mobieltjes en medische systemen.

Mooie toekomst

De aankoop van Rational past binnen de ambitie van IBM om een groot aantal ontwikkeltools aan te bieden, gebaseerd op één enkele infrastructuur. Het open source Eclipse-platform dient hierbij als basis.

Dergelijke diensten gaan volgens kenners een mooie toekomst tegemoet. Zo voorspelt marktonderzoeker IDC tot 2006 een jaarlijkse groei van 11,5 procent voor software voor applicatie-ontwikkeling.

Rational zal binnen de softwaregroep gaan fungeren als aparte merknaam, naast eerder verworven producten als Tivoli en Lotus. De overname moet in het eerste kwartaal van het volgend jaar zijn afgerond.