AMSTERDAM - Vijftien Europese organisaties van rechthebbenden zijn een campagne begonnen om de thuiskopieheffing op blanco media, zoals cd's en dvd's te handhaven. Ze pleiten er bovendien voor om de toeslag uit te breiden tot MP3-spelers en harddiskrecorders. De heffing ligt al geruime tijd onder vuur van consumentenorganisaties en fabrikanten.

De heffing, die kan oplopen tot dertig procent van de aankoopprijs, werd in de jaren zestig ingevoerd om artiesten te compenseren voor inkomstenverlies als consumenten kopieën maken van hun werk. Critici vinden dat technische maatregelen tegen kopiëren de toeslag overbodig maken. Bovendien betaalt de consument vaak dubbel: voor legaal op internet gekochte muziek is bijvoorbeeld al een vergoeding voor de artiest afgedragen.

Eerder deze maand noemden elektronicagiganten Philips en Nokia de thuiskopieheffing in een open brief nog "achterhaald".

Lichtzinnige besluiten

Vijftien organisaties van onder meer muzikanten en filmmakers vrezen dat de Europese en nationale overheden zullen zwichten voor de druk, en dat de heffing wordt afgeschaft. Ze roepen de Europese Commissie en de lidstaten van de EU op geen "lichtzinnige besluiten" te nemen die hun "gerechtvaardigde inkomsten in gevaar zouden brengen".

In Nederland zijn onder meer de Stemra en kunstenaarsvakbond FNV-KIEM bij het initiatief betrokken.