AMSTERDAM - Een week na Microsoft brengt ook Mozilla een nieuwe versie van zijn browser uit. Versie 2.0 van de browser vanaf dinsdag te downloaden vanaf www.getfirefox.com.

Wie zo lang niet wil wachten, kan de nieuwe versie inmiddels al vinden op de servers van Mozilla, de organisatie achter de browser.

De nieuwe versie komt nauwelijks een week na de verschijning van Internet Explorer 7, de langverwachte update van de browser van Microsoft. De softwaregigant hoopt met de vernieuwde IE marktaandeel terug te veroveren dat het in de afgelopen jaren verloor op het populaire Firefox. Veel nieuwe functionaliteit in IE7, zoals de mogelijkheid om verschillende webpagina's in tabbladen te openen, is afgekeken van alternatieven zoals Firefox en Opera.

Firefox 2.0 kent vrij weinig nieuwe functionaliteit. Een nieuw systeem voor het opslaan van bladwijzers werd bijvoorbeeld tijdens de ontwikkelfase geschrapt. De meest in het oog springende nieuwigheid is een herstelfunctie. Als de browser onverwacht wordt afgesloten, kan de gebruiker na een herstart weer verder gaan waar hij gebleven was: alle geopende webpagina's worden weer geladen, en de informatie in webformulieren wordt automatisch weer ingevuld. Ook is Firefox 2.0 voorzien van spellingscontrole.