MONZA - Niet alleen het Formule 1-circuit in Brazilië staat dit weekeinde in de belangstelling van miljoenen fans. Bij het circuit in het Italiaanse Monza worden namelijk de World Cyber Games gehouden.

De World Cyber Games, liefkozend de Olympische Spelen voor gamers genoemd, is een groot, meerdaags evenement waar duizenden gamers van over de hele wereld op af komen. In totaal komen meer dan zevenhonderd 'atleten' samen, uitkomend voor zeventig verschillende landen, om te bepalen wie de 'olympische' titel mee naar huis mag nemen.

Nederland

Nederland wordt vertegenwoordigd door tien gamers, allen jongens. De meeste komen uit in de discipline HALF LIFE: Counter-Strike. Het spel wordt namelijk in teams van vijf gamers elk gespeeld.

Het toernooi verloopt voor 'Team Nederland' (DigitalMind) niet erg goed. De jongens behaalden in de groepsfase de derde plaats achter Noorwegen en Zuid-Korea. Hierdoor mochten zij niet doorgaan naar de volgende ronde. Ook Robert van Kleeff (FIFA soccer 06) wist de achtste finales niet te bereiken.

Steffan Amende (NFS: Most Wanted), Manuel Schenkhuizen (Warcraft III) en Wouter Strankinga (StarCraft) overleefden de groepfase wel en spelen vandaag hun wedstrijden in de knock-out fase van het toernooi. Wouter van Someren (Project Gotham Racing 3) speelt vandaag zijn laatste groepswedstrijd, waarin hij op een gedeelde eerste plaats staat.

Contrast

Het is de vijfde keer dat de World Cyber Games worden georganiseerd. Vorig jaar was er geen enkele medaille weggelegd voor Nederland. Een groot contrast met 2004 toen Nederland bovenaan het medailleklassement eindigde met drie gouden en één bronzen medaille.

Aanstaande zondag zijn de finales en weten we of Nederland revanche kan nemen voor vorig jaar.