AMSTERDAM - Britse werknemers kunnen eind oktober beter niet blind vertrouwen op hun kantooragenda in Outlook. Door een bug in Exchange Server 2003 kunnen afspraken in de laatste week van oktober een uur verschuiven.

Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. De klok wordt dan één uur teruggezet. Dit jaar telt oktober vijf zondagen, een relatief zeldzame situatie. Omdat de software van Microsoft echter uitgaat van maximaal vier zondagen per maand, draait Exchange Server 2003 de klok een week te vroeg terug.

Het probleem doet zich alleen voor op systemen die werken met de standaardtijdzone UTC, die overeenkomt met Greenwich Mean Time. Vooral in Groot-Brittannië kan de bug daardoor voor verschuivingen in agenda's zorgen. Het grootste deel van West-Europa, waaronder Nederland, wijkt een uur van UTC af.

In 2010 kan de bug opnieuw de kop opsteken: ook dan valt de wintertijd op de vijfde zondag van de maand. Microsoft heeft inmiddels een patch beschikbaar gesteld, die het probleem moet verhelpen.