AMSTERDAM - Voor de nieuwe versie van Sony's gameconsole PlayStation zijn 21 spellen beschikbaar als het apparaat volgende maand in Japan en de Verenigde Staten op de markt komt. Dat liet het bedrijf donderdag weten tegenover de New York Times.

Het bedrijf maakte daarnaast details bekend over de online gameservice voor de console. Gebruikers kunnen via het PlayStation Network tegen elkaar spelen, maar ook chatten, nieuwe spellen downloaden en op internet surfen. Voor dat laatste is de PlayStation voorzien van een aangepaste versie van de webbrowser Opera.

Concurrentie

Met de PlayStation 3 wil Sony de strijd aanbinden met Microsoft, dat met de lancering van de Xbox 360 een jaar geleden een flink deel van de consolemarkt wist te veroveren. De PlayStation 3 liep vertraging op omdat het bedrijf de apparaten wilde uitrusten met de technologie om Blu-ray dvd's af te spelen, een van de twee concurrerende standaarden voor de volgende generatie van de schijfjes. De Xbox ondersteunt HD-DVD.

De eerste 500 duizend kopers van een PlayStation 3 in Noord-Amerika krijgen een Blu-ray dvd met de komedie 'Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby' cadeau. Voor de console zelf moeten ze vijfhonderd dollar neertellen.

Sony verlaagde de prijs van de PlayStation in Japan in september met twintig procent na aanhoudende kritiek op de hoge kosten. Het bedrijf moest toen bovendien besluiten de lancering van de console in Europa uit te stellen tot maart 2007, vanwege een gebrek aan onderdelen.

Winstverwachting

Sony publiceerde donderdag een teleurstellende winstverwachting. De vertraagde en goedkopere PlayStation 3 is, naast een massale terughaalactie van defecte laptopbatterijen, de voornaamste oorzaak van de tegenvallende cijfers.