AMSTERDAM - Eind van de maand moeten aanvullende maatregelen zijn getroffen voor de beveiliging van stemcomputers. Gebeurt dat niet, dan spant de actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' een kort geding aan tegen de Staat.

Dat ultimatum stelt de groep vrijdag aan minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD).

De actiegroep vindt de maatregelen die de minister eerder in de Tweede Kamer aankondigde onvoldoende en zegt bovendien nog geen reactie van Nicolaï te hebben gehad.

Als hij op 31 oktober in het overleg met de Kamer niet met maatregelen komt om de verkiezingen 'eerlijk, geheim en controleerbaar' te laten verlopen, wordt de Staat gedagvaard. De rechtbank in Den Haag is door de groep gevraagd in de week van 6 november een kort geding te plannen.

Software

Nicolaï liet eerder weten dat de stemcomputers voor de verkiezingen veiliger worden gemaakt. Het gaat om het verzegelen van computers, meer aandacht voor de software en steekproefsgewijze controles.

De minister twijfelt niet aan de betrouwbaarheid van de machines en zei eerder een eventueel kort geding met vertrouwen tegemoet te zien. Een 'grondige inspectie' van een deel van de stemcomputers bracht eerder deze maand geen misstanden aan het licht.