AMSTERDAM - De politie heeft het onderzoek naar een 27-jarige verdachte van internetoplichting afgerond. De man wordt ervan verdacht zevenhonderd mensen te hebben getild en hen ruim 75 duizend euro afhandig te hebben gemaakt.

Hij zou via de veilingsite Marktplaats onder meer mobiele telefoons, iPods, navigatiesystemen en concertkaartjes hebben verkocht, maar die producten nooit hebben geleverd.

De zwendel kwam aan het licht toen een 26-jarige Arnhemse aangifte deed van oplichting. Het werd de politie snel duidelijk dat er veel meer gedupeerden waren. Ook het Tros-programma Opgelicht kreeg diverse meldingen van het bedrog. Uit heel Nederland werden na een uitzending van het programma aangiften naar de Arnhemse politie gestuurd.

Internetcafé

De honderden gedupeerden dachten tussen december en mei een product te kopen en betaalden daarbij vooruit. Vervolgens hoorden zij niets meer van de oplichter, die werkte met vijftien verschillende namen en e-mailadressen. In samenwerking met Opgelicht werd in mei een verdachte opgepakt in een Amsterdams internetcafé.

De man moet op 17 november voor de rechtbank in Arnhem verschijnen.