AMSTERDAM - De dagen van GameCube lijken geteld in België. Verschillende winkelketens overwegen de Nintendo-spelcomputer uit het assortiment te halen. "Als de GameCube niet beter gaat verkopen, halen we de console in 2003 uit de rekken", aldus een winkelier.

De Belgische speelgoedketen Fun Belgium verwacht nauwelijks verbetering in de verkoop, ondanks de meestal goed lopende decembermaand. "Van de drie consoles PS2, Xbox en GameCube, doet die laatste het slecht. In die mate zelfs dat we, als de verkoop niet verbetert, de GameCube in 2003 uit de rekken halen. De kerstperiode kan misschien nog wat schade beperken, maar zoals het er nu uitziet, heb ik er geen goed oog in", verklaart verkoopmanager Luc Smets van Fun Belgium in het Gazet van Antwerpen.

Ook bij ExtraZone staat de GameCube allesbehalve bovenaan de verkooplijst. "Je hebt de PlayStation 2 die het goed doet, gevolgd door de Xbox die aan een inhaalbeweging bezig is. En helemaal achteraan hinkt de GameCube", zegt Alex Heering, brandmanager games bij ExtraZone. "Ik geef het nog de kans tot eind februari en dan maak ik de rekening. Als die negatief is, moeten wij stappen ondernemen."

Nintendo

Volgens Nintendo spreekt de stagnerende verkoop van de GameCube (vooralsnog) tegen. De Japanse spelfabrikant zegt zelfs winst te maken. Het bedrijf kan geen concrete cijfers geven, maar laat weten dat de verkoop in Europa met ruim een miljoen verkochte spelcomputers op schema ligt.

Voor Game Mania is de tegenvallende verkoop geen reden om de GameCube te verbannen. "Ons doel is de gamer zo'n uitgebreid mogelijk gamma hardware en software aan te bieden. Daarom kunnen we niet zonder de GameCube. Dat gold indertijd ook voor de Dreamcast van Sega. Op de laatste dag hebben we van die console zelfs nog eentje verkocht", vertelt Jurgen Haes, marketing manager bij Game Mania in het Gazet van Antwerpen.